Наклонените дървета и винаги ли са опасни ?!?

19.02.2024

Често хората смятат, че наклоненото дърво представлява опасност за имущество или хора и следователно искат дървото да бъде премахнато. Въпреки това, не всички наклонени дървета са непосредствено опасни и има няколко ключови неща, за които внимаваме, когато правим оценка на подобен екземпляр за да добие представа за неговата стабилност или вероятността от повреда.

Има ли признаци за явен натиск или опън в тъканите под кората. Едната страна на дървото има ли по-груба кора от другата, която може пък да е много гладка. Това се случва, когато кората се разтяга от едната страна и се натрупва от другата, което показва, че дървото реагира на бавните и постепенни сили в посока на накланяне.

Корените показват ли структурни промени за допълнително укрепване? Дърво, което е било наклонено известно време, често в продължение на много години, реагира чрез създаване на допълнителни укрепващи клетки и мрежи, за да стабилизира дървото. Подобно на нашите тренировки за мускули, дърветата създават собствени тъкани със заздравяваща цел. Това може да означава, че дървото се справя добре с наклона.

Има ли показания за надигане на земята около ствола, като цепки и прясно набъбнала пръст? Когато земята около дървото започне да се повдига, това е сигурен знак, че дървото е нестабилно и не може да се справя с тежестта си. Това често се случва при необичайно силни ветрове и бури, особено ако земята е наводнена.

Наклонът резултат ли е от гонене на слънцето(фототропен растеж) ли е? Дърво, което естествено е израснало наклонено за достъп до светлина, необходима за фотосинтезата, може да е подсилило корените си за такъв растеж. Въпреки че не е непременно опасен, този тип растеж и стабилността могат да бъдат компрометирани, ако пропорциите на дължина и дебелина надхвърлят здравината на дървесината. Също има голямо значение вида дърво и наличието на хралупи или наранявания по стъблото и клоните му.

Възможно ли е дървото да се поддържа, чрез кастрене? Дърветата са много упорити и търпеливи създания и в много случаи оцеляват, въпреки множество трудности. С наша помощ, много индивиди с чудновати форми биха могли да продължат живота си, като също предоставят среда за разнообразни животни и вдъхновяват нас хората.

Като опитни арбористи с Международна квалификация, ние можем да ви посъветваме колко безопасно е дадено дърво, като го оценим чрез различни техники, спрямо сериозността на състоянието и обкръжението му. Работим с доказани специалисти, доказали се у нас и в чужбина. Това означава, че ще вземете информирано решение за съдбата на вашето наклонено дърво.