Български шампионат по катерене на дървета

10.10.2022

На 2, 3 и 4 септември в село Стъргел се проведе състезание по катерене на дървета. Звучи забавно, опасно или може би леко налудничаво… Всъщност събитието събра около двадесет отдадени на това начинание арбористи – катерачи с професионален път в България и чужбина.

Състезанието се осъществи по правилата на организацията International Tree Climbing Championship, част от International Society of Arboriculture, действаща на всички континенти (без Антарктика). Квалификациите включваха няколко дисциплини: бързо изкачване на въже, свободно катерене по дърво, спасяване на пострадал, работно катерене и хвърляне на въженце за достъп. Това са основни умения, които са неизменна част от работата по дърветата. Оценяват се не само скоростта и постигнатите цели, но и стилът на придвижване и обезопасяване. Накратко – цял ден уморително катерене за участниците под зорките очи на съдиите, които усърдно ги следваха и точкуваха изпълненията.

Сцената, или катерушките, бяха липа, кипарис и две тополи в двора на старото училище в село Стъргел. Грижата за обновяване на училището е поета от 

Образователен център “ЕЛА”, които бяха гостоприемните домакини на състезанието.

 Дърветата и цялата площ на двора бяха предварително подготвени и обезопасени и беше устроен къмпинг. Осемте състезатели преминаха петте дисциплини през първия ден и бяха класирани трима финалисти за следващия ден. На финала катерачите трябваше да извършат оценка и достъп на дървото, да поставят въже за изкачване и работа, да постигнат определени работни цели из периферията на короната и да свалят цялата екипировка, и то за ограничено време – под 30 минути! Публиката наблюдаваше с интерес надпреварата и през двата дена, като подкрепяше усилията на катерачите.

И двата състезателни дена минаха без произшествия и травми, въпреки трудностите и неизбежните грешки на организатори и състезатели. Благополучният финал и доброто настроение  бяха естественият резултат от движението в дърветата, селското спокойствие и споделените вечери с приятели до огъня. Целта на подобни събирания е не само да видим кой е по-по-най, а да има обмяна на опит в контролирана среда, и представяне на дейността по атрактивен и разбираем начин за публиката. Друга не малка полза е и показването на новости в екипировката и въжения способ, както и добри практики при работата в дърветата.

Събитието се проведе с подкрепата на:

образователен център “ЕЛА”

Асоциация на Арбористите в България

ПИК3000

Husqvarna Bulgaria

UTC-Trees

Tonido91.com